Други забележителостиЗабележителности

Град Елена – най-интересните забележителности

Град Елена е с територия 671, 39 кв.км. У гостите понятието Еленски Балкан буди асоциации със съхранена и девствена природа, богата история, развит селски и еко туризъм и запазени традиции от миналото.  Малко китно градче идеално място за отдих и почивка. Тук определено има какво да разгледате и с какво да запомните красивото градче.

Сред многообразието на малките китни къщички и тесни калдаръмени улички се намира часовниковата кула един от своеобразните символи на град Елена. Представляващ основен елемент в герба на града. Разположението на кулата е такова, че да може да се вижда и чува уникалния звън на камбаните от всяка част на града. Те е била изградена на три части. Самата основа на кулата е изцяло каменна и с височина 13 метра. Механизмът е разположен в средната част. Върхът на часовника има конусовидна форма на която е разположена камбанарията.

Друг известен символ на града е Даскаловницата. Построена е през 1844 г. от видния възрожденски преподавател Иван Николов Момчилов. Даскаловницата е било първото българско педагогическо училище. Разположена е на 2 етажа. На първия етаж има три отделни стаи, всяка с отделен вход. Горния етаж е помещения, които са служели за учебни цели с различни предназначения.

Петте разсуканови къщи също са част от гордостта на живеещите тук. На пръв поглед като се види, човек трудно би си представил, че представляват всъщност пет отделни къщи. Връзката между тях е общият им покрив. Те били построени от богаташа хпаджи Димитър Разсуканов, от където идва и името на къщите. Къщите будят интерес със своя архитектурен стил у туристите. Хаджи Разсуканов е построил тази къща за неговите синове.  Разсукановите къщи са едни от най-големите в града. Всяка една от тях носи своята неповторимост и идентичност още от епохата на Възраждането. И до днес впечатляват всеки един гост на града.

За решилите да отседнат в град Елена, се предлага разнообразие от хотели, заведения и ресторанти. Реставрирани стари къщи, които днес са се превърнали в къщи за гости в Елена са гостоприемни и приветстват с топло посрещане. Тук има няколко природни забележителности, които си заслужава да бъдат видени от всеки турист минаващ през град Елена.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!