Други забележителостиЗабележителности

Най-интересните забележителности в град Априлци и района

Град Априлци се намира в прелестната котловина в подножието на в. Ботев – Стара планина, това го превръща сред предпочитана дестинация за почивка и отдих в планината. Априлци се слави с героизмът на балканджиите по време на Априлското въстание. Априлци е образуван от сливането на четири села – Ново село, Видима, Острец и Зла река.

Условията за развитие на туризъм в Априлци са идеални. Една от забележителностите на града кв. Ново село, Априлци е Църквата Света Петка Параскева – паметник на културата с национално значение. Построена е през 1814 г. по време на епохата на ранното Възраждане. Храмът буквално е вкопан в земята, покрита с бетонна плоча, вътрешните стени са измазани.

Друга посещавана забележителност в град Априлци е Девически манастир Св. Троица  разположена отново в кв. Ново село. Разположен по протежението на реките Видима и Острешка.  Основан е през 1830 год., като семеен манастир. По време Априлското въстание е разрешавана и след Освобождението реставрирана и възстановена. Манастирът е комплекс от параклис Св. Иван Рилски.

Друга емблематична забележителност на града е величественият кръст над Априлци. Внушителен със своите 34 м. височина се извисява над града. По случай 130-годишнината от Априлското въстание Априлци е обявен за град в памет на загиналите за свободата на България.

Около курорт Априлци се намира Национален парк „Централен Балкан“, отличаващ се с уникален растителен и животински свят, много от които са на изчезване. Истински рай за туристите. Посетителите може да се насладят на невероятни пейзажи, скални феномени и красиви водопади. „Централния Балкан“ е едно от любимите места за пешеходен туризъм в България. Паркът е защитена местност заради високата значимост на биоразнообразието в нея.

Комплекса на града, разполага с много добра леглова база, заведения, ресторанти и кафенета, както и вили в Априлци, предлагащи най-добри условия за почивка и настаняване. Места за настаняване се предлагат в много частни хотели, къщи за гости, хижи и комплекси.

Почивка в Априлци предлага малки и големи многообразия от развлечения. Курорта предлага отлични възможности за алпинизъм, разходка из планината, колоездене, езда, лов, риболов, плуване, ски спортове и др. видове спортове.

Посетете това райско кътче с идеални условия за планински туризъм и за почивка и отдих.

Покажи още

Свързани статии

Виж също
Close
Back to top button
error: Content is protected !!