Туризъм

3 идеи къде да почиваме през лятото

Дългото Черноморско крайбрежие на България е лятната дестинация, привличаща не само българи, но и туристи от цяла Европа, а и извън нея. Бреговата линия е дълга 378 км, а по нея се простират множество красиви курорти, хотели и интересни обекти за посещение. От невероятните пясъчни плажове на север, до пълните с птици езера около Бургас и живописните древни градове, като Несебър и Созопол – има куп места, които си заслужава да видите.

Морската столица Варна и нейният морски „съперник” Бургас, са едни от най-оживените градове в България. Те са известни с летните фестивали и нощния живот, както и с множеството  музеи и галерии. Онези от вас, които имат собствен транспорт, ще имат още по-голям избор, с дивия природен парк Странджа, на юг и живописния нос Калиакра и района на Добруджа, на север.

Ако все още се чудите къде да прекарате лятната си почивка, то нека ви помогнем.

Обзор

Разположен на границата между Варненска и Бургаска област, град Обзор е често предпочитана дестинация през лятото. Този приятелски и спокоен ваканционен курорт, е уникален по много причини, но без съмнение основната му атракция е превъзходният плаж.

Обзор се намира в близост до Стара планина и е заобиколен на север, от нос Свети Атанас , а на юг, от нос Емине. Тази невероятна комбинация от море и планина е едно от най-голямото предимства на курорта. Това е причината за благоприятен климат, подходящ за лечение на различни заболявания на дихателната и нервната система.

Едни от най-красивите плажове в Обзор са южният плаж и плажът Иракли. Няма как да ги пропуснете! Пясъкът е златист и фин, а на крайбрежната алея са разположени малки уютни барове и хубави ресторанти. Стара планина заобикаля града, достигайки плажа, така че можете да избягате от горещото слънце и да се разходите из зелената природа в гората.

Обзор е идеалното място за семейства с деца, млади хора или пенсионери. Курортът предлага комплекси или апартаменти – всеки има възможност да намери най-доброто настаняване. Повече информация за апарт-комплекс в Обзор, можете да намерите на https://galeriaobzor.com/

Обзор привлича посетители със своята функционалност, уют и стил, съчетан с елегантните развлекателни заведения. Той е идеален за гости, търсещи релаксираща почивка.

Несебър

Несебър е известен със своите възхитителни средновековни църкви, дървена архитектура от деветнадесети век и преплитащи се калдъръмени улички. Градът се намира на 35 км североизточно от Бургас и на по-малко от 10 км от Слънчев бряг. Основан е от гръцки колонисти и е прераснал в процъфтяващо пристанище през византийската епоха. През 1453 г. Несебър е превзет от османците.

Несебър има богата история и голям брой перфектно поддържани и обитавани исторически сгради. Поради тази причина, градът е част от Списъка на световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Въпреки че полуостровът не е голям, той е домът на четиридесет църкви. Те са от времето, когато Несебър се е озовал под управлението на византийците, османците и накрая българите.

Созопол

Созопол  е оживен ваканционен курорт, особено популярен сред туристите от Източна Европа. Градът е разположен на живописен полуостров и очарова своите посетители, с уникалната си архитектурата и романтична атмосфера. Той е един от най-старите градове по Българското  Черноморие. Гърците го основават още през 7 век пр.н.е., а с течение на времето се оказва под управлението на римляните, а по-късно на византийците и османците.

Ако планирате ваканция в Созопол в края на лятото, не пропускайте фестивала на изкуства и филми Аполония. Събитието се провежда всяка година, в началото на септември.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!