Други забележителостиЗабележителности

Крепостта Овеч край Провадия

Край Провадия, на около петдесетина километра от Варна, се издига една от най – внушителните и стари крепости у нас. През различните периоди на съществуването си тя е носела различни имена. Византийците са я наричали Проват , което се превежда като овча крепост, българите възприемат буквалния превод Овеч,  а  турското й име е Таш хисар, което означава каменна крепост.

При задълбочени археологически изследвания, се установява, че крепостта се използва от IIIв. до началото на VІІ в. след това от Х до края на ХVІІ в.  Крепостта е била използвана от траки, римляни, византийци, българи и турци.

Турците я завладяват през  XIVв, след ХVІІ в е изоставена окончателно и българското населения създават град Провадия.

В крепостта може да се влезне по някой от трите й входа, които са запазени в оригиналния си вид. От запад се влиза откъм града по спираловидна стълба.  От изток по скални каменни стълби, а от север се минава по 150 метров мост, който стига до близкото плато Табиите. Това е и централният вход към твърдината.

Крепостта Овеч е била силен търговски, религиозен и културен център в периода 12- 15в. След това тя постепенно замира.

От крепостта се разкрива невероятна гледка към околността. Може да се насладите на невероятната природа и да отправите поглед към местността, която е била населявана от най-дълбока древност.

Покажи още

Свързани статии

Виж също
Close
Back to top button
error: Content is protected !!