Други забележителостиЗабележителности

Национален музей Земята и хората – град София

Национален музей Земята и хората е едно от най-посещаваните места в София. Той е разположен в самия център, близо до НДК и един от големите хотели в София Хилтън. Музеят е открит през далечната 1987 година и има площ от 5500 кв. метра. Изложени са разнообразни и богати колекции с минерали, които са събирани от цял свят в продължение на много години. В музея се пазят 1523 вида минерали, които са познати на света. Малко музеи в света могат да се сравняват с богатата колекция, която е изложена зад вратите на Земята и хората. Голяма част от експонатите са събрания благодарение на дарения от местни и чуждестранни любители на природата и много спелеолози. Пред вратите на музея са поставени големи медни плочи, на които са изписани имената на първите дарители, които имат основен принос за неговото откриване. Днес мястото не стига, а все повече хора искат да дадат своя принос за опазването на минералите и бройката им в музея се увеличава с всеки следващ ден.

Залите на музя са подходящи за различни събития, коктейли, изложби  и класически концерти. Всяка година музеят е домакин на фелиноложки изложби, киноложки, сбирки на спелеолози и много кандидат-студентски борси както и борса за официални и абитуриентски облекла.

Във фонда на музея Земята и хората се съхраняват повече от 27 000 уникални експоната. На първия етаж са представени няколко експозиции- Минерали на земята, в която са изложени редки видове минерали, интересни за учени от цял свят; Гигантски кристали, в която са изложени кристали с огромни размери и са застрашени; показана е и колекцията на Петър Трантев, който е основател на спелеоложкото движение в България и е посветил своя живот на редките камъни, които е оставил на идните поколения, които споделят любовта му към природните богатства.

На втория етаж са изложени находки от България. Там могат да се висят почти 300 минерала, които могат да се открият у нас. Те се подредени според регионите, в които са намерени. Най-интересни за посетителите са минералите в Маджарово и Витоша. На същия етаж са показани и много полезни изкопаеми, характерни за нашите земи.

Една от най-любопитните и посещавани атракции в музея е експозицията със скъпоценни камъни. В нея са показани почти всички видове камъни, които са познати на хората. Показани са в своя естествен вид и така, както изглеждат след обработка от човешка ръка.

В музея има специално място, което се използва за гостуващи експозиции и изложби. Всеки може да отнесе със себе си спомен за това невероятно преживяване. В магазина на музея се предлагат много различни видове камъни и минерали, които напомнят за разнообразието в природата.

Покажи още

Свързани статии

Виж също
Close
Back to top button
error: Content is protected !!